Cruising

Lučka uprava Vukovar je 2002.g. započela s izgradnjom putničkih pristaništa, odnosno  javnih luka za putnički promet u Vukovaru i Iloku. Terminali raspolažu s potrebnom infrastrukturom (priključci na vodu, električnu energiju, plin).    Postoji velik interes za pristajanje putničkih brodova koji u vrijeme sezone koja traje od ožujka do listopada pristaju više puta tjedno u Vukovaru. Radi se o luksuznim brodovima stranih brodara na kojima su najčešće turisti iz Sjedinjenih američkih država, Njemačke i drugih europskih zemalja koji najčešće plove na relaciji Mađarska - Rumunjska i obratno. Lučka uprava Vukovar na svojim putničkim pristaništima u Vukovaru i Iloku nudi usluge opskrbe putničkih plovila pitkom vodom i električnom energijom te omogućava prihvat otpada sa putničkih plovila.                              
                                                         

Vukovar-cruise destinacija

Vukovar je stari barokni grad i najveća hrvatska riječna luka na Dunavu,u hrvatskom dijelu Srijema poznat po Domovinskom ratu i strašnim razaranjima. On je i upravno,prosvjetno,gospodarsko i kulturno središte Vukovarsko-srijemske županije. Među mnoštvom vrlo atraktivnih, ali u ratu teško stradalih građevina, ističu se dvorac Eltz iz XVIII st., barokne zgrade u središtu grada, franjevački samostan, župna crkva sv.Filipa i Jakova, pravoslavna crkva sv. Nikolaja i dr.
Izvan grada na obali Dunava prema Iloku nalazi se Vučedol, bogato arheološko nalazište. Obredna posudica Vučedolska golubica smatra se svojevrsnim simbolom grada. Vučedol je i poznato izletište, raj za ribiče s prekrasnom pješčanom plažom na Orlovu otoku. Atraktivno ušće rijeke Vuke u Dunav, šetališta uz Dunav i uređene plaže osiguravaju športsko-rekreacijske aktivnosti tijekom cijele godine, a posebice u toplom dijelu godine kada je moguće kupanje
Na Dunavu i Vuki popularan je ribolov (som, smuđ, šaran, štuka, kečiga).                 
                       

Ilok-cruise destinacija

Ilok je najistočniji grad Hrvatske, Dunav (administrativna granica) Hrvatske i Srbije
Ilok je zanimljivo i posebno turističko odredište - grad spomenika i vina smješten na krajnjem istoku Hrvatske, na valovitim obroncima Fruške gore, između srijemskog vinogorja i europskog Dunava. Stari iločki vinski podrum i sam je spomenik posebne vrste. U Iloku je sahranjen sv. Ivan Kapistran, apostol Europe kojemu se i danas dolaze pokloniti brojni turisti-hodočasnici, a najveći dio tvrđave koju je je sredinom 15. stoljeća podigao hrvatski ban Nikola Iločki, postoji i danas.
      

Znamenitosti grada Iloka:                              
  • Iločke zidine (iz 13. st.-Stari grad)
  • Crkva sv. Ivana Kapistrana
  • Franjevački samostan  
  • Turske turbe
  • Turski hamam
  • Dvorac obitelji Odescalchi
  • Stari park (iz 18. st.) sa rijetkim drvecem
  • Iločki podrum (iz 15. st.)
  • Poljoprivredna škola (1898. sa podrumom i ekonomiom)
  • Kotorska zgrada suda
slika 7 fotogalerija cruising.jpg
slika fotogalerija cruising.jpg
slika8 fotogalerija cruising.jpg